Kitap Hakkında
Toplumsal konulara duyarlılığı ile tanınan edebiyatçı ve fikir adamı Zülfü Livaneli, bu kez Ege balıkçılarının ve hayal kurmaktan bile mahrum bırakılan göçmenlerin kaderine eğiliyor.
Usta edebiyatçı Livaneli, Balıkçı ve Oğlu ile son yılların en can yakıcı ve büyük dramı “göçmenliği” balıkçı Mustafa, Mesude ve Samir bebek üzerinden anlatıyor. O güne dek sıcak evlerinde televizyondan izledikleri haberlerden aşina oldukları ölü insan bedenleri ve yarı ölü bir bebek evliliklerinin tam ortasına düşerek bir bomba etkisi yaratıyor; aile ilişkilerini bambaşka bir çehreye büründürüyor.
Balıkçı ve Oğlu, Ege’nin tarihinden bugününe, balık çiftliklerine ve rant hırsıyla dağlara, kıyılara saldıran şirketlerin yarattığı ekolojik yıkıma dair çok şey söylüyor. Bunun ötesinde göçmenlerin bir bilinmeze doğru göze aldıkları yolculuğu, hayatta kalma çabalarını ya da ölümü; kısacası “deryaya yakın, dünyadan uzak” yaşamlarını odağına alıyor. Livaneli’nin belki de en şiirsel romanı olan Balıkçı ve Oğlu; aile, aşk, ebeveynlik, evlat, kadın dayanışması, dostluk, göç, doğa üzerine çağdaş bir epope.
Zülfü Livaneli’nin, uzun bir aradan sonra yazdığı ve heyecanla beklenen yeni romanı Balıkçı ve Oğlu, ustalıkla seçilen tasvirlerle okurun zihninde capcanlı bir anlatı oluşturuyor.
Ürün Özellikleri
Öne Çıkan Yorumlar
26 Ekim 2021, Salı
Sosyo-politik meseleleri akademik metinlerden okumayı sevmeyip, sosyo-politik kaygılar olmaksızın yapılan edebiyattan da keyif almayan insanlar için güzel adreslerden biri. Sosyolojinin kadim konusu olan Göç meselesini edebi bir üslupla okuyoruz. Bu kadar büyük bir toplumsal olgunun insanların küçük hayatlarındaki etkilerini görüyoruz.
24 Eylül 2021, Cuma
Sadece haber bültenlerinden bildiğimiz, en fazla birkaç saat üzülüp daha sonra konforlu alanlarımıza döndüğümüz bir mesele kaçak göçmenlerin dramı. Zülfü Livaneli de bu duyarlılıkla kaleme almış gibi görünüyor Balıkçı ve Oğlu’nu. Soğuk ve ruhsuz haber dilinin tekelinden çıkarıp Ege’de geçen bir romana konu yapmış. Hemen unutup gitmeyelim üzerine uzun uzun düşünelim diye… Ortaya hüzünle örülü sımsıcak bir öykü çıkmış.
22 Eylül 2021, Çarşamba
Keşke daha da uzun olsaydı. Günümüzün en önemli sorununu işlemiş değerli Livaneli