Modern dünyanın masal anlatıcısı Italo Calvino'nun efsanevi kitabı Görünmez Kentler, tekrar elimizin altında... Kubilay Han'ın yolculuk eden Marco Polo... Batı'nın Doğu'yu gören gözünün kurduğu hayaller bir yanda, modern kentin içinden çıkılmazlığı ve geleceği öte yanda... "Kitap bir alan; okur içine girmeli, dolanmalı, belki kendini kaybetmeli, ama belli bir noktada bir çıkış hatta birçok çıkış bulmalı. Kitap, dışarı çıkabilmek için bir yola koyulma olanağı." Okur, kitabı eline aldığında, yazarın kentleri arasında dolanacağından, önüne altın harflerle sunulan olasılıkları yutacağından, sonunda okuduklarını kendi zihnindeki ideal kentlere ekleyeceğinden emin olmalı. Okur, kitabı, mümkünse, büyük bir caddenin kenarına dizilmiş kahve masalarından birine ilişerek okumalı; göz önündeki gerçekle, göz önündeki kurguyu daha iyi görebilmek için... "Belki de kent yaşamının kriz noktasına yaklaşmaktayız ve Görünmez Kentler, yaşanmaz hale gelen kentlerin kalbinden doğan bir rüya."
12 Şubat 2016, Cuma
Marko Polo ve Kubilay Han'ın satranç oyunları sırasında yaşanan sohbetini ele almaktadır. Bu sırada da şöyle anlamlı bir cümle geçer; “Belleğin görüntüleri, bir kere sözcüklere döküldükleri zaman sabitleşir ve bellekten silinirler.” Çok uzatmadan söyleyeyim, mutlaka alıp okumalısınız.
07 Haziran 2016, Salı
Kimi film sahnelerinin bu kitaptan ilham almış olabileceğini düşündüm okurken. Kubilay Han Marko Polo'ya karıştı kimi zaman. İyi bir çeviri olduğunu düşünüyorum ve evet üst yoruma katılıyorum, kitabı hissettirebilme adına “Belleğin görüntüleri, bir kere sözcüklere döküldükleri zaman sabitleşir ve bellekten silinirler."
10 Şubat 2016, Çarşamba
Italo Calvino'nun 1972 yılında yayınlanan bir kitabıdır. Orijinal ismi; le citta invisibili olan eser, "Görünmeyen Kentler" olarak da Türkçeleştirilebilir. Konu olaraksa; Marko Polo ve Kubilay Han'ın satranç oyunları sırasında yaşanan sohbetini ele almaktadır. Şöyle de anlamlı bir cümle geçer; “Belleğin görüntüleri, bir kere sözcüklere döküldükleri zaman sabitleşir ve bellekten silinirler.”