Kitap Hakkında
Karadeniz coğrafyası devrimci mücadelenin zirve yaptığı 1975-80döneminde sosyalistlere çok önemli atılımların yaşandığı bir zemin sundu. Bunda Kızıldere’nin etkisi oldukça önemliydi ve THKP-C ardıllarının 1975 sonrası gelişimi açısından da Karadeniz coğrafyasında yaşananlar nispeten ayrıksı bir yer tuttu. Bu coğrafyada Devrimci Yol ve Kurtuluş ağırlık kazanırken aralarındaki siyasal rekabet büyük şehirlere kıyasla yumuşak yaşandı.
Karadeniz’de 1975-80 döneminde ön plana çıkan Fatsa Yerel Yönetim Deneyimi oldu. Oysa Fatsa’nın hemen yanında devrimcilerin ciddi bir kitlesel zemin elde ettikleri Bulancak da vardı. Kasabanın Devrimi Karadeniz’deki THKP-C ve DEV-GENÇ sempatisinin nasıl biçimlendiğine, Kurtuluş hareketinin bölgedeki gelişimine ışık tutarken esas olarak Bulancak üzerinde yoğunlaşıyor. Bulancak’taki devrimci mücadelenin yerel dinamikler üzerinde geliştiğini anlatırken Kurtuluş hareketinin merkezi etkisinin Bulancak’ta oldukça sınırlı oluşuna da işaret ediyor. Yereldeki devrimciler ilçede önemli bir kitleselleşme sağlamayı başarıyorlar. Kitapta bu başarının seyri ve yerel özgünlüğün arka planındaki dinamikler ele alınıyor. Ancak bu kendiliğinden gelişimin başarıları irdelenirken bir noktadan itibaren kendi sınırlarıyla da yüzleşiliyor. Fatsa benzeri bir kitle etkinliğinin sağlandığı Bulancak’taki devrimci mücadelenin neden benzer bir sıçrama gösteremediği sorgulanıyor.
Fatsa’daki yerel yönetim anlayışının değeri teslim edilirken demokrasi konusundaki kimi eksik ve hatalara da işaret ediliyor. Bulancak’taki yerel özgünlüğün zamanla nasıl evrildiği, yerelin ötesi görülmeye başlandığında karşılaşılan sorunlar ele alınıyor.
Kitap bu yönleriyle o dönemin anlaşılması açısından kayda değer veriler sunarak geçmiş mücadelelere ilişkin külliyatta kendine özgü bir yer tutuyor.
Ürün Özellikleri