Kitap Hakkında
Geçtiğimiz yüzyılda Rusya, büyük başarılardan derin felaketlere, kitlesel kahramanlıktan kitlesel suçlara, abartılı hırslardan çaresiz umutsuzluklara uzanan bir yolculuk yaşadı ancak her seferinde egemenliğini ve güçlü bağımsız ruhunu korumayı başardı.
Önde gelen Rusya uzmanı Dmitri Trenin, bu çarpıcı kitabında Batı'nın "olumsuz ve tartışmalı" olarak algıladığı Rusya'nın karmaşık gerçekliğini farklı bir bakış açısıyla okuyucuya sunuyor. Devrimden savaş sonrası yıkıma, Perestroyka'dan Putin dönemine uzanan 120 yıllık bir tarihsel yolculuğa çıkaran Trenin, Rus toplumunun "kolektif deneyimi" üzerinden ülkenin bugünkü davranışlarını açıklıyor.
Trenin'in analizinde öne çıkan iki temel unsur dikkat çekiyor: Rusların yabancı tahakkümünü şiddetle reddetmesi ancak iç otoriterliğe razı olması ve Rusya'nın dünyayla teması olmasına rağmen özünde "yalnız" doğası. Bu iki özellik, Rusya'nın siyasi gelişimini şekillendiren kalıcı etkenler olarak karşımıza çıkıyor.
Kitap, Rus sanatının 'Gümüş Çağı'ndan Yeni Sovyet İnsanı'na, GULAG'dan ekonomik gelişmelere, protest hareketlerden devlet-toplum ilişkilerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsarken, güçlü devlet ve otoriter liderliğin Rusya tarihindeki istikrar sağlayıcı rolünü vurguluyor.
"Bugünün Rusya'sı, Rus İmparatorluğu'nun son yıllarını çarpıcı biçimde anımsatıyor. Rus Federasyonu'nun benzer bir çöküşten kaçınması için, kendi tarihinden dersler çıkarması şart."
- Dmitri Trenin
Ürün Özellikleri