Kitap Hakkında
Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde Türkiye Selçuklu Devleti tarihi bir öneme sahiptir. Bu yönüyle kültürel ve manevi mirasın bizlere ulaşmasında bu devletin payı oldukça büyüktür. Gerek siyasi yapılanmasıyla gerek sosyal faaliyetlerle günümüzün şekillenmesinde Selçuklu Devleti önemli bir rol oynamıştır.
Türkiye Selçuklu Devleti döneminde Anadolu’da meydana gelen doğal afetler ve salgın hastalık ele alınarak kaynaklar ışığında anlatılmaya çalışılmıştır. Türkiye Selçuklu Devleti’nin felaketler ve hastalıklar karşısında kurmuş oldukları sağlık kurumları ele alınmış, ayrıca dönemde görülen diğer sıhhî tedbirler ve kriz ortamlarındaki anlık çözümler aktarılmıştır. Tarih ilmi cephesinden bakıldığında ise, insan kaybına neden olan en büyük faktörün savaşlar olduğu izlenimi görülmektedir. Ancak günümüzde olduğu gibi doğal afetler ve salgınlar da insan kaybı açısından çok büyük bir etkiye sahiptir. Bu durumda, salgın hastalıklar ve afetler, insanlara savaşların verdiği acziyetten daha fazla zarar vermektedir. Deprem, yangın, sel baskını, kuraklık ve kıtlık gibi büyük felaketlerde insan yaşamını her yönüyle etkilemiştir.
Asırlar önce milyonlarca insanın ölümüne neden olan doğal afetler ve salgınlar bugün dahi dünyanın en büyük tehlikesi haline gelmiştir. O dönemden bugüne afetler ve salgın hastalıklar karşısında insanların benzer çaresizliklerine rastlanılmıştır. Her iki dönem arasında yüzlerce yıl olmasına rağmen ortak siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel sonuçlar doğurduğunun altı çizilmiştir.
Ürün Özellikleri